Abdominoplastie

Abdmonioplastia – practicata încă din 1960, această operație estetică urmărește înlăturarea excesului de grăsime la persoane obeze sau excesul de piele rămas în urma curelor de slăbire. De asemenea, prin această procedură se îndepărtează vergeturile și cicatricile situate sub ombilic.

Excesul de piele si grăsime care se formează pe abdomen, cunoscut și sub denumirea de sort abdominal, poate surveni atât la bărbați, cât și la femei. Acestea din urmă pot ajunge în această situație și în urma sarcinilor. Se poate asocia în anumite cazuri liposucția abdominală, și dacă este necesară, evidențierea taliei. Se poate face o liposucție a zonei și sutura aponevrozei mușchilor drepți abdominali, în special în cazul în care există o laxitate a peretelui anterior abdominal.

Cazuri de operație abdominoplastie
Operația poate dura între 3-5 ore, în funcție de complexitatea cazului. Reluarea activității zilnice se poate face după câteva zile, dar acest lucru depinde de pacient și evoluția cazului. Se interzice efortul fizic mare timp de 2-3 luni de la intervenție.
După operația de abdominoplastie trebuie folosită o burtieră medicinală timp de 3 săptămâni, până la refacerea completă.

Operația se realizează sub anestezie generală și se ține cont de așteptările estetice dorite de pacient.
Se recomandă o spitalizare de până la 48 ore.

Ce trebuie să știți despre operația de abdominoplastie?

Pacientul care dorește o operație de abdominoplastie trebuie să înțeleagă încă de la început că va rămâne cu o cicatrice permanentă, de bună calitate însă, liniară, de cele mai multe ori de la un șold la celălalt, la nivelul limitei superioare a părului pubian. Aceasta poate fi mascată foarte ușor de lenjerie.

În ceea ce privește cantitatea maximă de țesut, se recomandă ca aceasta să nu depășească 6-7 kg. În caz contrar, pot surveni complicații hemodinamice. Efectul cel mai bun se obține atunci când se practică o liposucție pe toată suprafața abdominală, iar abdominoplastia completează rezultatul prin îndepărtarea surplusului de piele.

De regulă, spitalizarea durează între 1-2 zile, în funcție de evoluția pacientului. Firele se pot scoate după două săptămâni. Este recomandat masajul de drenaj limfatic începând cu ziua a zecea și gimnastica medicală ușoară pentru tonifierea musculaturii din zona abdomenului.

Rezultatele definitive ale unei operații de abdominoplastie se pot observa după cca. 1-2 luni, după ce se vor estompa echimozele și edemul. Pentru un rezultat cât mai îndelungat, se recomandă un regim de viață cât mai sănătos și practicarea unui sport. În privința evoluției normale în perioada postoperatorie, între a doua și a șasea săptămână, la 20-30% din cazuri, este posibilă apariția unui lichid subtegumentar care se retrage spontan în câteva săptămâni.

În cazul unei operații estetice de abdominoplastie, este interzisă administrarea aspirinei și a medicamentelor ce o conțin, cu 2-3 săptămâni înainte de operație. La femei, intervenția chirurgicală estetică trebuie facută, de regulă, în afara perioadei menstruale.

Trebuie anunțat medicul în cazul problemelor medicale sau în cazul protezelor dentare sau a lentilelor de contact. Expunerea la soare a cicatricilor trebuie evitată pentru o perioadă de un an, pentru a nu se produce pigmentarea acestora.

Orice operație chirurgicală implică un risc, cel puțin unul teoretic. În cazul operațiilor de abdominoplastie efectuate la OMINI Clinic Iași, se iau toate măsurile de siguranță necesare și se efectuează de o echipă pregătită pentru acest tip de intervenții.

Complicațiile sunt rare și minore, constând în infecții locale, ectropion sau hematoame.
În ceea ce privește recuperarea, pot exista diferențe de la pacient la pacient.

Solicita o programare!